Accelerate mobile pages یا AMP چیست ؟ تاثیر AMP در سئو
- دسته بندی : بهینه سازی و سئو
- تاریخ انتشار : ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸
- تاریخ به روز رسانی : ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸

در اوایل سال ۲۰۱۶ میلادی و در بهار سال ۱۳۹۵ بود که گوگل تکنولوژی جدید خود به نام AMP را به جهانیان معرفی نمود . نسخه amp به بهبود عملکرد صفحات وب حاوی متن, تصویر، فیلم، انیمیشن و…. از نظر نوع نمایش و سرعت بسیار بالای بارگذاری صفحات در موبایل کمک میکند و وب سایت هایی که از فریم ورک amp استفاده میکنند با سرعت لود بسیار بالا برای کاربران باز میشوند ، گوگل هم که همیشه عاشق راحتی کاربران است . AMP به صورت متن باز یا open source است که این یعنی همه میتوانند به صورت رایگان از ـن استفاده کنند و بر اساس نوع سایتمان در آن تغییر ایجاد کنیم . افزایش سرعت لود صفحات در موبایل، مهمترین هدف گوگل از ایجاد این تکنولوژی بوده است.AMP در واقع بهینه سازی کدهای HTML را انجام میدهد و صفحاتی که از AMP استفاده کنند از سرعت لود بالایی برخوردار میشوند و خواندن صفحات و با کردن صفحه را برای کاربران ساده تر می کند.در کدهای AMP شما نمی توانید از همه تگ ها استفاده کنید فقط از کدهای ساده و پر کاربرد CSS می توانید استفاده کنید. استفاده از کدهای جاوا اسکریپ نیز مجاز به استفاده در همه جای صفحات نمی باشید. در واقع می توان گفت که AMP از یک سری کدهایی که پر کاربرد هستند و حجم پایینی دارند اجازه استفاده را می دهد و کدهای CSS صفحه را نادیده می گیرد تا حجم صفحات افزایش پیدا نکند و دیگر تگ هایی که باعث افزایش حجم صفحه وب سایت می شوند را به عنوان تگ های غیر مجاز درنظر می گیرد.نکته مهم دیگر در عملکرد AMP این است که این تکنولوژی دارای یک اولویتبندی در لود صفحات است. در واقع، ابتدا تمام صفحه لود میشود و سپس عناصر داخل آن صفحه مثل تصاویر، فیلم، صوت و … لود میشوند.
چرا باید از AMP استفاده کنیم؟
۱- مضمون سایت شما مهم نیست ،اگر میخواهید در موتورهای جستجو در نتایج جستجوی موبایل در رتبه برتر گوگل قرار بگیرید با استفاده از این تکنولوژی در هر صفحه در کلمات کلیدی مختلف چندین رتبه و البته در سایت های نوپا چندین صفحه پیشرفت میکنید ، استفاد از این تکنولوژی، همانطور که در بالا بیان شد باعث افزایش سرعت بارگذاری سایت می گردد و هرچه سرعت بارگذاری سایت بیشتر باشد، از نظر سئو رتبه بالاتری در گوگل دریافت می کنید + اینکه گوگل هم متوجه استفاده شما از amp میگردد و چون طرفدار استفاده ی وبسایت ها از این ابزار بسیار حرفه ای بالا بردن سرعت است برای سایت شما اهمیت بیشتری قائل میشود .
۲- در ایالات متحده آمریکا بیش از ۶۰ درصد و در ایران بیش بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از جستجوها از طریق موبایل انجام میگیرد اگر میخواهید این حجم بزرگ از بازدیدکننده را بخاطر سرعت پایین لود سایتتان از دست ندهید بهتر است از amp استفاده کنید.
۳- بهتر کردن تجربه کاربری :
خودتان را جای کاربر بگذارید وقتی که سایتی را در موبایل باز میکنید و سریعا سایت لود میشود چه حس خوبی داره که انتظار نمیکشید و سریعا میتونید به مطلب و نوشته و … ندنظرت دسترسی پیدا کنی حالا فکر کنید در بضی مواقع با این اینترنتهای داغون ایران برخی سایت ها در موبایل بیشتر از ۳۰ ثانیه و حتی ۱ دقیقه لودینگشان طول بکشد مطمئنا صفحه را میبندیم و صفحه دیگری باز میکنیم
۴- سرعت بسیار بالا
گوگل با استفاده از AMP، باعث افزایش سرعت ارائه محتوا در ابزارهای موبایل شده است بدون اینکه کاربر را مجبور کند کل محتوای سایت را مشاهده نماید. در واقع صفحاتی که از تکنولوژی AMP در موبایل استفاده می کنند، از نظر رتبه یک سروگردن از بقیه بالاتر قرار خواهند گرفت.
اگر میخواهید مخاطبین شما زمانی که از گوشی های هوشمند خود یا Smart Phone برای مشاهده سایت شما استفاده میکنند، از یک سرعت بسیار بالا بهرهمند شده و یک خاطره خوش از سایت شما در ذهن آنها ایجاد شود (تجربه کاربری بهتر)، حتما از فریم ورک AMP در صفحات سایت خود بهره ببرید تا علاوه بر مخاطبین خود، گوگل را هم به عنوان مشتری اصلی خود همواره راضی نگه دارید.
بنابر پاراگراف قبل میتوان گفت پلت فرم AMP با هدف افزایش خوانایی و سرعت بارگذاری صفحات وب در موبایل پایه گذاری شده است.
به طور کلی فریم ورک AMP بر اساس ۳ بخش زیر اجرا میشود :
- AMP HTML : چند دستور ساده html که به صفحات سایت شما اضافه میشود و اگر آشنایی با زبان html داشته باشید قادر خواهید بود به راحتی تگ های آن را به سایت اضافه کنید. جهت آشنایی بیشتر با پیشنیازها و مستندات لازم برای اجرای AMP به سایت رسمی آن مراجعه کنید.
- AMP JS : مجموعه دستورات جاوا که توسط سایت فراخوانی میشود و مدیریت منابع را بر عهده دارد که این فایل جاوا به صورت اختصاصی برای فریم ورک AMP نوشته شده است و باید دقت کنید که این فریم ورک با سایر اپلت های جاوا که به صورت شخصی کد نویسی شدهاند همخوانی ندارد.
- AMP CDN : یک شبکه توزیع محتوای Content Delivery Network که صفحات AMP سایت شما را شناسایی میکند و با کش کردن آنها و بعد از بهینهسازی برای نزدیکترین کاربر نمایش میدهد.
فعالسازی AMP بر روی سایت – ساخت نسخه amp سایت
ابتدا بایستی صفحات AMP خود را بسازید و صفحه سایت خود را با توجه به استانداردهای آن طراحی کنید. برای استفاده و فعالسازی این فریم ورک بر روی سایت باید ابتدا دو نسخه از صفحات سایت را ایجاد کنید.یک نسخه برای کاربران دسکتاپ و یک نسخه بهینهشده توسط AMP برای کاربران موبایلی . در این خصوص میتوانید با استفاده از ابزار developer tools گوگل کروم از استاندارد کدهای خود بر اساس فریم ورک AMP مطلع شوید. پلاگینهای وردپرس که به منظور ایجاد صفحات AMP نوشته شدهاند نیز میتوانند به شما کمک کنند تا صفحات داینامیکی براساس استانداردهای AMP بسازید.
AMP از جاوا اسکریپت پشتیبانی نمیکند به همین دلیل نمیتوانید در صفحات بهینهشده از فرم ها،دیدگاهها و بخش های از سایت که نیاز به جاوا اسکریپت دارد استفاده کنید.
AMP محدودیت های هم برای قالب سایت میتواند به وجود آورد برای مثال در فریم ورک AMP تمامی کد های CSS باید به صورت in-line و با حجم کمتر از ۵۰ Kb باشد.برای به حداقل رساندن زمان لود فونت ها باید از افزونه amp-font استفاده کنید.
برای بهینهسازی تصاویر سایت باید افزونه amp-img element استفاده نماید که طول و عرض تصاویر در آن مشخص شود.
اگر از تصاویر متحرک GIF در سایت استفاده کردهاید باید از افزونه amp-anim extended component استفاده کنید.
برای استفاده از ویدئوهایی که روی هاست خودتان میزبانی شده از تگ amp-video و برای استفاده از ویدئوهای یوتیوب از افزونه اختصاصی amp-youtube باید استفاده کنید.
همچنین قابلیت استفاده از اسلاید شو تصاویر توسط amp-carousel و لایت باکس تصاویر توسط amp-image-lightbox و همچنین شبکههای اجتماعی مانند : Twitter,Instagram,Facebook,Pinterest,Vine هم با افزونههای اختصاصی خودشان وجود دارد.استفاده از این تگها کار دشواری نیست فقط کافی است در مراحل طراحی سایت برای آن برنامهریزی لازم را انجام دهید در تا صفحات گنجانده شوند، علاوه بر این میتوانید با رفتن به وبسایت رسمی AMP و کلیک بر روی Github نسبت به بهینهسازی صفحات وبسایت خود بر اساس این پلتفرم اقدام کنید.
AMP در CMSها
اگر شما تولید کننده محتوا هستید و از CMS هایی مانند وردپرس و جوملا برای فعالیت خود استفاده می کنید، حتما به تکنولوژی AMP درآینده نیاز خواهید داشت، مخصوصا برای اینکه بتوانید قابلیت خوانایی محتوای خود را در نسخه موبایل افزایش دهید. جالب است که در وردپرس و جوملا پلاگین و کامپوننتی به اسم AMP وجود دارد که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید محتوایی براساس این تکنولوژی تولید کنید. اگر هم از CMS های دیگری استفاده می کنید، بهتر است که حتما اگر پلاگینی در این خصوص ندارد، حتما از سعی کنید که توسط یک برنامه نویس از این تکنولوژی استفاده نمایید.
مطمعنا گوگل با ایجاد AMP هدف به خصوصی را در نظر گرفته است و ممکن است در آیندهای نزدیک با توجه به بهرهمندی این فریمورک از طراحی ساده جایگزینی برای تکنیکهای طراحی رسپانسیو و نسخه موبایل سایت معرفی شود.
نظرات کاربران