در مقاله های قبلی عنوان های شغلی طراح رابط کاربری و طراح تجربه کاربری را مورد بررسی قرار دادیم و کاربرد هرکدام را به طور واضح توضیح دادیم. اما در این مقاله قصد داریم درمورد تفاوت بین طراح گرافیک و طراح رابط کاربری و تجربه کاربری و همچنین تفاوت طراح رابط کاربری و تجربه کاربری صحبت کنیم که این عنوان های شغلی درحقیقت چه تفاوت ها و چه پیش زمینه هایی دارند.
برای عموم افراد طراح رابط کاربری، طراح تجربه کاربری و طراح گرافیک همگی یک عنوان هستند و عقیده دارند همه این افراد در حوزه گرافیک هستند و کار طراحی و دیزاین را انجام می دهند. در این مقاله قرار است تفاوت بین طراح گرافیک و طراح رابطه کاربری و تجربه کاربری را مشخص کنیم.
عناوین مهم مقاله
طراحی تجربه کاربری
وظیفۀ یک طراح تجربه کاربری این است که آنالیز و منطق را به فرآیند طراحی بیفزاید. سیستمها، ساختارها و مسیرهایی که کاربر استفاده میکند توسط او طراحی میشود. برای اینکه طراحی بر حسب نیاز کاربر شکل گیرد، طراح تجربه کاربری باید به این نگاه کند که او به دنبال چیست و بهترین راه پاسخ گفتن به این نیاز او چیست. اینکه کاربر چگونه یک مطلب را میخواند، لینکها و دکمهها در کدام قسمتها قرار دارند و کاربر چگونه میتواند اطلاعات مورد نیاز خود را مییابند همه بخشی از طراحی تجربه کاربری هستند. طراح تجربه کاربری نیازی به تسلط کامل بر روی نرم افزارهای گرافیکی و مبحث دیزاین ندارد بلکه آنالیز اطلاعات بر اساس تست هایی که انجام میشود و آمار و نتایج به دست می آید را جمع آوری میکند و بر اساس نیاز کاربر بهترین عملکرد را برای کاربر تنظیم میکند.
طراحان تجربه کاربری در عنوان های شغلی مختلفی هم فعالیت دارند. در خارج از فضای اینترنت در اکثر شغل ها از طراحان تجربه کاربر با عنوان های مختلف استفاده میکنند. اما در فضای اینترنت و کسب و کارهای اینترنتی طراحان تجربه کاربری در طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن ها جزء عناصر اصلی تیم طراحی و پیاده سازی هستند و فعالیت تیم تجربه کاربری از ابتدای پروژه برای جمع آوری نیازها آغاز میشود و تا بعد از پیاده سازی پروژه هم فعالیت ادامه دارد. پس از پیاده سازی پروژه نیز عموماً مراحل تست و نتیجه گیری ادامه دارد، در کل طراح تجربه کاربری مثل یک مشاور در کسب و کار نقش مهمی دارد. فکر کنیم مشتاق درک تفاوت بین طراح گرافیک و طراح رابط کاربری و تجربه کاربری شده باشید. پس در ادامه هم با مفهوم دقیق طراحی رابط کاربری همراه ما باشید.
طراحی رابط کاربری

در طراحی رابط کاربری بحث بر سر رنگ و رو دادن به ساختار و محتوا است. یعنی آنچه که طراح تجربه کاربری با استفاده از اطلاعات به دست آمده ویژگی مختلفی را برای سایت یا اپلیکیشن در نظر میگرد را باید با دیزاین مناسب برای کاربر به نمایش قرار دهد. در این مرحله است که برندینگ، رنگها، تایپوگرافی، گرافیکها، عکاسی و دیگر المانهای بصری مطرح میشوند. طراح رابط کاربری یا Ui Designer بر روی نرم افزارهای گرافیکی تسلط دارد و محدودیت ها و فضاهای برنامه نویسی در بخش فرانت اند Frontend را میشناسد و واسط کاربری را ایجاد میکند را بر اساس این استانداردها دیزاین میکند. شاید تا اینجا تصور کنید که کار طراح گرافیک هم همینطور باشد. اما با خواندن مطالب پایین تر متوجه تفاوت بین طراح گرافیک و طراح رابط کاربری و تجربه کاربری خواهید بود.
رابط کاربری در عمل: وقتی که یک صفحه میبینید که در آن از یک رنگ آبی خنک استفاده شده است، نوشتهها واضح هستند و تصاویر بسیار خوبی به کار رفته که باعث میشود حس کنید مشغول سفر هستید، در واقع مشغول تماشای یک رابط کاربری خوب هستید.
با توضیحاتی که در دو عنوان بالا گفته شده به راحتی تفاوت های طراح رابط کاربری و طراح تجربه کاربری را متوجه شدید. شاید در نگاه اول این دو مبحث خیلی نزدیک به هم به نظر برسد اما در واقعیت دو مبحث کاملاً جدا هستند. به طور دقیق تر میتوان گفت طراحی رابط کاربری زیر مجموعه ای از طراحی تجربه کاربری است. حالا برای درک بهتر تفاوت بین طراح گرافیک و طراح رابط کاربری و تجربه کاربری آماده می شویم.
تفاوت های اصلی بین طراح گرافیک و طراح UI
هنگامی که سخن از طراحی به میان میآید به سرعت فرض میشود که راجع به طراحی گرافیک سخن می گوییم. در طراحی و توسعه وب سایت طراحی بسیار متفاوت تر از طراحی گرافیک می باشد. این تنوع با پیشرفت تکنولوژی شکل گرفته و با توسعه ابزارهای ویژه طراحی قوت گرفته است.
یک طراح گرافیک یک متخصص و حرفه ای در زمینه گرافیک است که فونت ها و المان ها لازم برای ایجاد ارتباط های بصری را خلق کرده و طراحی می کند. طراحان گرافیک عکس هایی را با تلفیقی از تجسم، رنگ و تایپوگرافی برای انتقال یک ایجاد می کنند. وظیفه اصلی طراح گرافیک ارائه اطلاعات و برقراری ارتباطات به صورت بصری است به گونه ای که سرگرم کننده و به یادماندنی باشد. به طور واضح تر انتقال اطلاعات تبلیغاتی و برندینگ و ایجاد ارتباط درست با کاربر نهایی از طریق متون و تصاویر کار اصلی طراح گرافیک است. از آنجایی که طراحان گرافیک کارهای هنری خود را از طریق تخیلشان خلق می کنند به عنوان هنرمند شناخته می شوند. آثار این هنرمندان برای نشر، چاپ و دیگر پلتفرم ها مانند رسانه های الکترونیکی برای برندینگ تبلیغات و بروشورها استفاده می شوند.طراحان گرافیک در طراحی وبسایت نیز در بخشی از کار به کمک طراحان رابط کاربری می آیند و برای طراحی بنرهای تبلیغاتی و پروموشن ها طراحی میکنند. ابزارها و نرمافزارهای طراحی گرافیک که به صورت رایج توسط این طراحان استفاده میشود شامل ادوبی فتوشاپ، ادوبی ایندیزاین، کرل دراو، و ادوبی ایلاستریتور میشود.
طراحان رابط کاربری با طراحان UX یا طراحان تجربه کاربری و دیگر متخصصان در زمینه طراحی و توسعه وب کار می کنند. کار انجام شده و محصول نهایی بر اساس اهداف توسعه وب سایت یا اپلیکیشن، یا برنامه UX در نظر گرفته شده توسط طراح UX می باشد. مسئولیت اصلی یک طراح UI این است که هر اسکرین، صفحه یا رابطی را که کاربر با آن تعامل داشته و به صورت بصری با آن ارتباط برقرار می کند را به گونه ای طراحی کند که در مسیر و راستای UX طراحی شده باشند. آنها با عناصر تعاملی مانند طرح رنگ، دکمه ها، آیکون ها، انیمیشن ها، فیلدهای ورودی فرم، منوی کشویی و تایپوگرافی کار می کنند. طراحان رابط کاربری برخی از نرمافزارهای طراحی مانند ادوبی فتوشاپ و … هم استفاده میکنند درحالیکه ابزار کاری تخصصی آن ها شامل فیگما، اسکچ، فریمر ایکس، ادوبی ایکسدی، بالزامیک و غیره را با طراحان گرافیکی به اشتراک می گذارند.
هر کدام از این طراحی ها در چه مراحلی از پروژه درگیر می شوند؟
طراحان گرافیک در مراحل بعد از توسعه وب در جایی که زیربناها از قبل توسعه یافته اند درگیر می شوند. آن ها شانه به شانه تولید کنندگان محتوا برای ارائه محصول نهایی کار می کنند. آن ها محتوا و ظاهر جذاب را برای وب سایتی که از قبل توسعه یافته است تولید می کنند و جلوه های بصری را دیزاین میکنند.
در مقابل، طراحان رابط کاربری در مراحل اولیه توسعه درگیر هستند. آن ها زیرمجموعه ای از طراحان UX هستند و با همراه با طراحان UX و مشتریان تلاش می کنند تا ایده را به نمونه اولیه و سپس نمونه اولیه را به محصول تبدیل کنند. خروجی نهایی طراح رابط کاربری به تیم برنامه نویسی فرانت اند تحویل داده میشود تا ظاهری را که به صورت گرافیکی ایجاد شده است را به صورت کدنویسی شده هم پیاده سازی شود.