حتما قبلا بار ها اسم سی پنل cpanel رو شنیدید و میدونید همونطور که از اسمش پیداست یک پنل برای مدیریت هاست هست که سالهاست بین کاربران منتشر شده و دارای محبوبیت زیادی است چرا که کار با سی پنل بسیار ساده بوده و با یک دوره آموزشی کوتاه مدت میتوان کاملا به آن مسلط شد . البته با وجود این که سی پنل کاربران بسیار زیادی دارد و مدت طولانی است که این پنل قدرتمند مدیریت هاست بین کاربران باب شده باز هم خیلی از مردم تصور میکنند cpanel یکی از انواع هاست مانند هاست لینوکس و هاست ویندوز است که این طرز فکر اشتباهی است ؛ سی پنل در واقع یک اپلیکیشن یا نرم افزار تحت وب است که روی هاست های لینوکس نصب میشود که یکی دیگر از دلایل محبوبیت سی پنل همین امر است چرا که هاست لینوکس نیز طرفداران زیادی دارد و پشتیبانی سی پنل cpanel از هاست لینوکس و زبان برنامه نویسی php در کنار دیگر مزایای فوق العاده آن ، سی پنل را یکی از برترین برنامه ها برای مدیریت هاست میکند . در ادامه به توضیحات جانبی ، دیگر مزایا و آموزش سی پنل میپردازیم .
عناوین مهم مقاله
سیر تا پیاز سی پنل(cpanel)
اگر به دنبال سی پنل و آموزش های cpanel آمدید حتما یا سایتی دارید که میزبانی آن با سی پنل مدیریت میشود یا قصد فراگیری طراحی سایت با زبان php را دارید که میتواند طراحی سایت با جوملا باشد یا طراحی سایت با وردپرس یا هر سیستم مدیریت محتوایی که از php استفاده کند ، در هر صورت تبریک میگویم اینجا یک صفحه کامل از آموزش ها ، ترفند ها و هر اطلاعاتی مربوط به سی پنل است که نتیجه سالها تجربه کار کردن تیم دیتادیزاین با این نرم افزار مدیریتی میباشد و با استفاده از آن میتوانید براحتی کار با سی پنل را فرا گرفته و شروع به طراحی سایت و مدیریت میزبانی (هاست) خود کنید.
سی پنل چیست؟
خب ، اولین قدم برای داشتن یک سایت تهیه ی میزبانی (هاست) و دامنه (دامین) است . بهتر است که بدانید درصورتی که در حال راه اندازی کسب و کاری هستید یا میخواهید کسب و کار خود را اینترنتی و آنلاین کنید این نکته بسیار مهمی است که در خرید دامنه دقت داشته باشید ، انتخاب یک نام تجاری مناسب به رشد شما در تجارتتان بسیار کمک میکند اگر ایده ای برای ثبت دامنه ندارید یا به دنبال ترفند های انتخاب دامنه مناسب هستید پیشنهاد میکنم سری به مطلب () بزنید . بعد از خرید هاست ، پشتیبانی هاست شما یا همان سایتی که از آن هاست را خریداری کرده اید برای شما برنامه ای تنظیم میکند که با آن بتوانید میزبانی وب (هاست) خود را مدیریت کرده و از تمام امکانات آن استفاده کنید . سیستم های زیادی به این منظور ساخته شده که از معروف ترین های آن ها “دایرکت ادمین” و “سی پنل” cpanel است که احتمالا گوشتان با این اسم ها آشناست . همانطور که گفتیم این سیستم ها برای مدیریت هاست روی هاست شما نصب میشود . cpanel فضای کاربری بسیار ساده ای دارد و امکانات بسیار زیادی به شما میدهد ، ویژگی منحصر به فرد آن در کاربری بسیار آسان آن است که میتوان با یک بار کار کردن آن را براحتی آموخت .
افزونه های زیادی برای سی پنل نوشته شده که با اکثر سیستم های مدیریت مالی میزبانی وب، سازگاری دارد؛ مانند: Whmcs و Modernbil و … کنترل پنل سی پنل انتخاب اصلی شرکت های عظیم وب هاستینگ است.
تعریف سی پنل از زبان ویکی پدیا :
سیپنل یک صفحهٔ کنترل میزبانی وب، مبتنی بر لینوکس است که بوسیلهٔ ایجاد رابط کاربری و ابزار خودکار طراحی شده است تا کار کردن با فضای میزبانی وب را راحتتر کند. سیپنل در سه نوع برای استفادهٔ گردانندگان سرور، فضاهای ریسیلر و کاربر دارنده وب سایت طراحی شده است تا مصرفکنندگان و گردانندگان سرورها بتوانند به شکلهای گوناگون روی فضای خود کنترل داشته باشند.
ابزارهایی که به صورت پیشفرض بر روی سیپنل نصب هستند، شامل وبسرور آپاچی، پیاچپی، مایاسکیوال، پرل، پایتون و بایند (دی ان اس) میشود، همچنین ایمیلهایی که به صورت پیشفرض پشتیبانی میشوند شامل پاپ۳، اسامتیپی، آی ام ای پی (قرارداد پیام گزینی) هستند. سیپنل بطور معمول به روی درگاه ۲۰۸۲ و به صورت اساسال (SSL) بر روی ۲۰۸۳ قابل دسترسی است.
————–
مزایای سی پنل cpanel
-
صرفه جویی در هزینه های اضافی با سی پنل
با استفاده از سی پنل میتوانید بسیاری از کار های مربوط به سایتتان را خودتان انجام دهید و در اکثر مواقع نیازی به پرداخت هزینه های اضافی به طراحان ندارید
-
صرفه جویی در زمان با سی پنل
سیستم سی پنل cpanel با کاربری ساده آن که قبلا هم به آن اشاره کردیم این امکان را به کاربر میدهد تا با آن براحتی آشنا شده و در کوتاه ترین زمان ممکن به قسمت های مورد نیاز دسترسی پیدا کرده و هنگام کار با آن با پیچیدگی خاصی مواجه نمیشوید که بخواهید وقت زیادی را صرف حل کردن مشکلات کوچک بکنید .
-
مدیریت مشتریان در cpanel
اگر شما شرکتی هستید که مشتریان خودتان را دارید، با استفاده از یک کاربری نمایندگی، میتوانید از امکانات هاست یک شرکت میزبانی استفاده کنید و در عین حال، مشتریان خود را هر کدام با یوزر جداگانه مدیریت کنید.
-
نصب آسان cpanel
میخواهید با جوملا کار کنید یا وردپرس فرقی نمیکند فقط با چند کلیک cms مورد نظر خود را در هاست بارگذاری کرده و طراحی سایت را شروع کنید . قطعا این سادگی یکی از امکاناتی هست هر پنل مدیریتی به شما نمیدهد در حالی که یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که کاربر هنگام انتخاب به آن دقت میکند
-
آپ تایم بالای cpanel
آپ تایم به معنی روشن و در دسترس بودن سایت است که به عوامل مختلفی از جمله سروری که از آن هاست تهیه میکنید ، نوع هاست و… دارد و هر زمانی که سایت شما از دسترس خارج میشود این یک امتیاز منفی برای سایت از طرف موتور های جستوجو طلقی شده و از لحاظ بهینه سازی به سایت لطمه میزند . یکی از عوامل بالا بودن آپ تایم پنل مدیریتی شما است که سی پنل در این مورد دارای آپ تایم بسیار بالایی است .
-
امنیت و پشتیبانی cpanel
همانند دنیای واقعی که یکی از رکن های اصلی آن امنیت است در فضای ایترنت و دنیای مجازی هم هینطور بوده و امنیت از مواردی است که باید توجه کافی را درباره آن داشته باشید چرا که اطلاعات شخصی یا تجاری که شما بر روی فضای مجازی دارید ممکن است توسط بد افزار ها تخریب شده یا به سرقت برود . برای پیشگیری از این دست حوادث روش های امنیتی متفاوتی وجود دارد که در بخش های دیگر امنیت سایت به آن پرداخته ایم ، یکی از این موارد امنیتی استفاده از برنامه های تحت وب معتبر است که از طرف شرکت یا سیستمی پشتیبانی شود . سیستم مدیریت هاست سی پنل با پشتیبانی دیتادیزاین با آپ تایم ۹۹% به کاربران این اطمینان خاطر را میدهد که این بخش از سایت دارای امنیت کامل است و جای نگرانی وجود ندارد.
——————-
برخی از امکاناتی که سی پنل در اختیار کاربر قرار میدهد
در زیر بخش کوچکی از ویژگی های فوق العاده ای را که از سی پنل دریافت میکنید به اختصار آورده ایم که البته چگونگی همه این کاربری ها و موارد استفاده از آنها در ادامه آموزش داده خواهد شد .
- امکان ارائه کنترل پنل بخش کاربر
- مدیریت اکانت ایمیل
- امکان اتصال میزبانی به دامنه
- امکان ایجاد و مدیریت دیتابیس (پایگاه داده)
- امکان مدیریت وضعیت پهنای باند مصرفی
- امکان ایجاد ساب دامنه
- امکان ارائه پنل بخش نماینده
امکان مدیریت سرویس هایی از جمله وب سرور, MySQL, فیتون, بایند, PHP و …
—————-
آموزش سی پنل – نحوه ورود به cpanel
ورود به سی پنل به راحتی با تایپ کردن نام سی پنل در انتهای دامنه خود انجام میشود .
مطابق شکل پایین آدرس سایت را در نوار مرورگر وارد کرده و در انتهای آن “” /cpanel را وارد نمایید
برای مثال برای ورود به سی پنل سایت https://datadesign.ir باید متن زیر را در نوار مرورگر وارد نمایید
https://datadesign.ir/cpanel
بعد از وارد کردن آدرس سی پنل سایتتان با تصویر پایین مواجه میشوید که در اینجا باید نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نمایید ( بعد از خرید هاست اطلاعات ورود به سی پنل به آدرس ایمیل شما ارسال میشود ، در صورت عدم دریافت ایمیل با پشتیبانی تماس بگیرید)
*توجه داشته باشید : در وارد کردن نام کاربری و پسورد خود دقت کنید چرا که اگر چند بار اشتباه عمل کنید سیستم امنیتی سی پنل واکنش نشان داده و آی پی شما را بن میکند و تا مدتی سایت از دسترس شخص شما خارج میشود .
پس از ورود به سی پنل با صفحه زیر روبرو میشوید
همانطور که میبینید محیط بسیار کاربر پسند بوده و همه چیز کاملا واضح است . وجود فولدر های زیاد در سی پنل به دلیل کارایی های بسیار زیاد آن است و به شما دسترسی هر کاری را میدهد .
اما برای شروع نیاز نیست همه آنها را فرا بگیرید . انجام کار های ابتدایی برای راه اندازی و مدیریت سایت را با همان فولدر هایی که در عکس بالا اشاره کردیم میتوانید شروع کنید . مدیریت فایل ها مهم ترین بخش شروع کار شماست که در این قسمت میتوانید فایل ، عکس ، فیلم و… را بارگذاری (آپلود) یا حذف کنید .
برای مثال اگر میخواهید طراحی سایت با وردپرس یا طراحی سایت با جوملا انجام دهید ، ابتدا باید وارد فایل منیجر(file manager) شده و فایل جوملا یا وردپرس را از این قسمت نصب کنید .