سئو موبایل – آموزش جامع سئو موبایل و بررسی فاکتورهای تأثیرگذار
- دسته بندی : بهینه سازی و سئو
- تاریخ انتشار : ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸
- تاریخ به روز رسانی : ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸

با توجه به افزایش تعداد استفادهکنندگان از موبایل برای مرور و جستجو در وب و برای آنکه حجم وسیعی از کاربران خود را از دست ندهید بهتر است حتماً وبسایت خود را سازگار برای نمایش در انواع مختلف موبایل و تب لت پیادهسازی نمایید. چندی پیش گوگل تأیید کرد که بیش از نیمی از سرچ های اینترنت از طریق موبایل و تب لت انجام میشود. سرچ موبایلی معمولاً ۶۰ تا ۷۰ درصد از ترافیک بعضی از مشتریها را تشکیل میدهد. حتی وقتی افراد بیشتری به تبلت و گوشیهای هوشمند دسترسی پیدا کنند، این آمار از این هم بیشتر خواهد شد. تعداد جستجوهای انجامشده توسط موبایل بهسرعت در حال رشد است و هماکنون نزدیک به ۶۳ درصد جستجوها در گوگل از طریق تلفنهای هوشمند انجام میشود.
همچنین گوگل در نظر دارد با استفاده از الگوریتم Mobile First Index نسخه موبایل سایتها را معیار اصلی تحلیل محتوا و تعیین جایگاه در نتایج جستجوها قرار دهد.
گوگل همیشه بیپروا اعلام کرده است که میخواهد سایتها، بیشتر با موبایل سازگار باشند. حالا، بهتازگی یکی از تحلیلگران وبمستر گوگل اعلام کرده که تغییرات سازگاری با موبایل، بهطور کامل بر روی الگوریتم جستجوی گوگل پیاده شده و در نتیجهی جستجوی کاربران تأثیر خواهد گذاشت. امروزه طراحی نسخه موبایلی یا ریسپانسیو به یکی از المانهای رنک دهی موتورهای جستجو تبدیل شده است بهطوریکه درصورتیکه وبسایتی نسخه موبایلی نداشته باشد رتبه آن درنتیجه موتورهای جستجو پایین خواهد آمد.
سئو موبایل چیست؟
سئو موبایل راهی برای بهینهسازی سایت یا طراحی سایت واکنش گرا برای گوشی همراه است که به موتور جستجوگر گوگل جهت افزایش بازدید سایت شما کمک میکند.
طراحی نسخه موبایل یعنی استفاده از تکنیکهایی مانند Responsive Design یا Dynamic Serving که هم در بهبود تجربه کاربری یعنی افزایش سرعت سایت تأثیر دارد و هم دسترسی کاربر به محتوا آسان میشود.
تعداد کاربرانی که به تلفن همراه روی آوردهاند هرروز افرایش مییابد، رقابت برای باقی ماندن در صدر جدول موتور جستجو سختتر شده است. بههرحال، قاعده کلی برای بهینهسازی و سئو تلفن همراه (Mobile SEO) و یا بهینهسازی موتور جستجوی محلی (Local SEO) ثابت باقی میماند. سایتی که قادر است راهحلی برای دسترسی کاربر در حداقل زمان به وبسایت فراهم کند امتیاز بالاتری دارد. موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ وبسایت کاربرپسندی که این بهینهسازی را فراهم ساختهاند، بیشتر موردتوجه کاربران قرار میدهد.
توازن بین نسخه موبایل و دسکتاپ سایت
شاید تاکنون اصطلاح توازن موبایلی (Mobile Parity) یا زیرمجموعه آن یعنی توازن محتوایی (Content Parity) به گوشتان خورده باشد. مفهوم اصلی این اصطلاح نهایتاً به این سؤال ختم میشود که آیا بین نسخه موبایلی و نسخه دسکتاپی سایت شما توازنی وجود دارد؟ در این مطلب به نکاتی اشاره میکنیم که میبایست آنها را چک کرده و تأثیر برخی پارامترها را بر روی وبسایت خود بررسی کنید تا از وجود یا عدم وجود این توازن باخبر شوید.
توازن موبایلی (Mobile Parity) چیست؟
در هنگام مقایسه بین نسخه موبایلی و دسکتاپی یک سایت از اصطلاح توازن موبایلی استفاده می شود. آیا این دو نسخه مشابه یکدیگرند یا یکی بهتر از دیگریست؟ آیا اساسا این دو نسخه از سایت شما کاملا مانند یکدیگر هستند؟ چه تفاوت هایی بین این دو نسخه از سایتتان وجود دارد؟ هدف اصلی سایت را در نظر گرفته و به اهمیت این توازن توجه کنید. در ادامه به بیان موضوعاتی می پردازیم که با توازن موبایلی در ارتباط هستند.
محتوا پادشاه است
محتوا در هر سایتی پادشاه است و اعم از اینکه کاربر چه با موبایل وارد آن شده، چه با مرورگر دسکتاپی خود، محتوای نمایش شده در هر دو دستگاه میبایست یکسان باشد. البته مخفی کردن تصاویر بزرگ صفحه در دستگاههای موبایل یا کم کردن ناچیز محتوا در قسمت تبها، امری عادیست و ازنظر گوگل نیز مشکلی ندارد. اما نتیجه نهایی کسبشده توسط کاربر در هر دو نوع نسخه میبایست یکسان باشد. بنابراین توازن موبایلی در بحث محتوا مهم است.
الگوریتمهای گوگل برای تعیین جایگاه در موبایل
در حال حاضر ۹۵ درصد جستجوهایی که از طریق موبایل انجام میشود از طریق موتور جستجوی گوگل هستند. درنتیجه توجه به استانداردها و الگوریتمهای آن برای کسب جایگاه بهتر و بازدیدکننده بیشتر اهمیت بسیار بالایی دارد.
الگوریتم Mobilegeddon
در سال ۲۰۱۵ گوگل رسماً الگوریتم Mobile-Friendly خود را معرفی کرد که بسیاری آن را بانام Mobilegeddon میشناسند.
با معرفی این الگوریتم عملاً رتبهبندی نتایج در دسکتاپ و موبایل متفاوت شد، به این معنی که هنگام جستجوی یک کلمه کلیدی در دسکتاپ ممکن است نتایج متفاوتی با همان عبارت در موبایل مشاهده کنید.
تا پیشازاین تاریخ موبایل فرندلی بودن سایت یک نکته مثبت و ارزشافزوده با تأثیر کم برای شما محسوب میشد ولی پسازآن گوگل بسیاری از سایتهایی که برای نمایش در موبایل مناسب نبودند را جریمه کرده و جایگاه آنها را در نتایج جستجو از طریق موبایل کاهش داد.
Mobile First Index چیست؟ چه تأثیری بر سئو در سال ۲۰۱۸ دارد؟
در تمام طول سال ۲۰۱۷ گوگل تأکید میکرد که بهزودی از الگوریتم Mobile First Index خود رونمایی خواهد کرد.
با آغاز بهکار تکنولوژی Mobile-First Index گوگل، بسیاری از بازاریابان دیجیتال به تکاپو افتادهاند و در حال وفق دادن خود، نسبت به این شرایط هستند. پسلرزه این تغییر در رویه گوگل بااینکه دو سه سالی است که از آن میگذرد، اما همچنان ادامه دارد. با این تفاوت که در زمان حال، ما با دادههای بیشتری درباره این الگوریتم و تأثیر آن بر روی کمپینهای سئو موبایل روبهرو هستیم.
بدون شک، سئو موبایل بهطور قابلتوجهی، متمایز از همتای دسکتاپی خود است (نه در همه موارد). با افزایش روزافزون استفاده کاربران از دستگاههای موبایل، رفتارها و انتظارات آنها نیز تغییر میکند. تغییر صحیح و کارآمد سایز نسخه دسکتاپی سایت به نسخه موبایل نیز درعینحال کار آسانی نیست.
همچنین مدارک و مشاهدات بسیاری نشان میدهند که الگوریتمهای سئو برای نسخههای موبایل و دسکتاپ بر پایه فاکتورهای متفاوتی برنامهریزی شدهاند.
چکلیست طراحی و ساخت نسخه موبایل سایت :
- از ایندکس شدن نسخه موبایلی سایت خود توسط رباتهای گوگل اطمینان حاصل فرمایید
- مطمئن گردید که گوگل قادر به تشخیص یو آر آل های موبایلی سایت است
- راهاندازی نسخه موبایل و دسکتاپ سایت
- کاربران موبایلی را به نسخه صحیح سایت ریدایرکت کنید
- بر اساس نوع دستگاه کاربر بین نسخه موبایلی و دسکتاپی سوییچ کنید
سه نکته بسیار مهم برای افزایش کارایی سایت در موبایل :
۱) دسترسی گوگل به منابع سایت را محدود نکنید
برای بررسی نحوه نمایش و ساختار کلی صفحه رباتهای گوگل باید به همه فایلهای موجود در صفحه شامل CSS و JS دسترسی داشته باشند. محدود کردن هریک از این فایلها برای ربات گوگل موجب میشود نمای واقعی صفحه از دید گوگل پنهانشده و ریسپانسیو بودن آن را تشخیص ندهد
۲) از پاپ آپ استفاده نکنید
گوگل رابطه خوبی با پاپ آپ ندارد؛ زیرا با ورود کاربر به صفحه یک تصویر یا باکس بزرگ در مقابل او قرار میگیرد و مانع دسترسی مستقیم به محتوای صفحه میشود. استفاده از پاپ آپ بهویژه در نسخه موبایل یک نکته منفی برای سئو شما محسوب میشود.
۳) محتوای اصلی را در موبایل پنهان نکنید
بسیاری از طراحان بخشهایی از صفحه را در نسخه موبایل و سایزهای کوچکتر پنهان میکنند با این کار عملاً این محتوا از دسترس کاربر و ربات گوگل خارجشده و تأثیر آن بر تعیین محتوا و ارزش صفحه از دست میرود. پیشنهاد میشود تا حد امکان همه بخشهای محتوایی صفحه در نسخه موبایل نیز قابلدسترسی باشند.
میدونید که گوگل چطور سایت شمارا سازگار با موبایل تشخیص میده یا خیر؟ اگر نمیدوید خوشبختانه گوگل یه ابزار آزمودن سازگاری با موبایل ارائه داده که فقط باید آدرس سایت خود را وارد کنید و گوگل پس از تحلیل سایت شما ظرف چند ثانیه توضیح میده که موتورهای جستجو سایت شمارا سازگار در نظر میگیرن یا خیر.
برای تست سایت خودتون روی لینک زیر کلیک کنید :
تست سازگاری سایت در موبایل Mobile-Friendly Test
نکته کاربردی در آمادهسازی سایت برای الگوریتم Mobile First Index
مهمترین مرجع برای بررسی فاکتورهای تأثیرگذار در رتبهبندی نتایج با الگوریتم جدید وبلاگ رسمی خود گوگل است. در این وبلاگ نکات مهمی برای موفقیت با الگوریتم جدید معرفیشده است که به برخی از آنها اشاره میکنم.
۱- ساختار صفحات و کدهای موبایل و دسکتاپ همسان باشد
مطمئن شوید که نسخه موبایل سایت شما دقیقاً همان محتوایی را ارائه میکند که در سایت اصلی قابلنمایش است. متن، تصویر و ویدیو که در محتوای صفحه قرارگرفته باید از طریق موبایل نیز برای کاربر در دسترس باشد.
نشانهگذاریهای استاندارد یا همان Schema باید در هر دو نسخه از سایت شما موجود باشند و اگر آدرسدهی مجزایی برای نسخه موبایل خوددارید باید این نشانهگذاریها در آن نیز موجود باشد.
اطلاعات Meta شامل عنوان و توضیحات صفحات باید در هر دو نسخه کاملاً یکسان و موجود باشد.
سایتهایی که محتوای موبایل خود را در آدرس مجزایی نمایش میدهند باید با استفاده از ویژگیهای مانند rel=canonical و rel=alternate ارتباط این صفحات را به گوگل نمایش دهند.
اگر محتوای صفحات شما در موبایل و دسکتاپ یکسان است نیازی به نگرانی نیست و شما مشکلی با رونمایی از الگوریتم Mobile First Index نخواهید داشت.
۲- طراحی ریسپانسیو بهتر از داشتن نسخه موبایل است
یکی از نکات بسیار مهم در الگوریتم جدید آن است که سایتهایی که از طراحی ریسپانسیو بهره میبرند شانس بیشتری برای کسب جایگاه دارند. در مقابل سایتهایی که آدرس مجزایی برای نسخه موبایل خوددارند ممکن است با افت جایگاه در رتبهبندی نتایج مواجه شوند.
البته گوگل صراحتاً اعلام نکرده است که داشتن یک آدرس مجزا برای نسخه موبایل موجب افت جایگاه یا جریمه سایت خواهد شد ولی شواهد نشان میدهد که مسیر درست برای آینده استفاده از طراحی سایت ریسپانسیو است. کلیه تغییرات و رهنمودهای گوگل در جهت پیشرفت سایتهایی است که نسخه ریسپانسیو مناسبی برای کاربران موبایل دارند.
۳- محتوای قرارگرفته در تبها و متون مخفیشده دیگر کمارزش نیستند
یکی از برگ خریدهای تأثیرگذار بر آنالیز محتوای صفحه و تعیین کلمه کلیدی آن استفاده از امکاناتی مانند Tab و Accordion در نمایش محتوا است. گوگل رسماً اعلام کرده بود محتوایی که در صفحهنمایش داده نمیشود و برای نمایش آن نیاز به حرکتی از طرف کاربر است تأثیر کمتری بر ارزش محتوایی صفحه خواهد داشت.
بهخوبی میدانیم که گوگل محتوای مخفیشده در صفحه را دست ندارد و همین موضوع میتواند بر جایگاه شما در نتایج تأثیر چشمگیری داشته باشد. ولی با معرفی الگوریتم Mobile First Index این مشکل بهکلی برطرف میگردد و این بخشها نیز بر تعیین ارزش محتوای صفحه شما تأثیرگذار خواهند بود.
مهمترین دلیل این تغییر استراتژی فضای کم در صفحهنمایش موبایل است که طراحان وبسایت را مجبور به استفاده از ابزارهای اینچنین مانند تب و اسلایدر میکند. این تغییر یک اتفاق مثبت است زیرابه ما اجازه میدهد تجربه کاربری و سئو را همزمان در کنار هم داشته باشیم.
۴- اگر سایت ما موبایل فرندلی نباشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اگر هنوز سایت شما نسخه موبایل ندارد باید خودتان را سرزنش کنید؛ زیرا کاربران زیادی هستند که روزانه سایت شمارا با موبایل باز میکنند و برای دسترسی به محتوا مشکلات زیادی خواهند داشت. نهتنها با معرفی الگوریتم Mobile First Index با افت رتبه و جایگاه مواجه خواهید شد بلکه نزدیک به ۵۵ درصد از کاربران را نادیده خواهید گرفت.
این اتفاق یک ضعف مهم برای سایت شما محسوب میشود و همین امروز باید به فکر طراحی وبسایت جدید یا بهبود نمایش سایت فعلی در موبایل و تب لت باشید.
۵- تأثیر محتوای قرارگرفته در ساید بار و فوتر کم میشود
در بسیاری از سایتها بخشهایی که مستقیماً به محتوای صفحه مربوط نیستند در نسخه موبایل نمایش داده نمیشوند. بهعنوانمثال در سایتهای خبری نمایش آخرین اخبار یا پربازدیدیترین ها در سایدبار صفحات مرسوم است ولی زمانی که نسخه موبایل آنها را بررسی میکنیم چنین بخشهایی در دسترس نیستند.
عملاً گوگل با بررسی نسخه موبایل متوجه میشود که چه اطلاعاتی در صفحه مستقیماً به همان صفحه مربوط هستند و چه بخشهایی از ارزش و اهمیت کمتری برخوردار هستند. این ویژگی جدید به شما کمک میکند تا محتوای اختصاصی هر صفحه را در دیدرس گوگل قرار دهید و بهخوبی بخشهای اضافی را در نسخه موبایل خود حذف کنید.
بهینهسازی سرعت سایت در موبایل
یکی دیگر از ابزارهای کاربردی گوگل بانام Page Speed Insights به بررسی سرعت صفحات در موبایل و دسکتاپ میپردازد. در حال حاضر سیستم آنالیز و امتیازدهی این ابزار در دسکتاپ و موبایل متفاوت بوده و ممکن است برای یک صفحه از سایت دو عدد متفاوت به شما نمایش دهد.
در این ابزار توجه ویژهای به زمان نمایش اولین نمای سایت به کاربر شده است. به این معنی که گوگل پیشنهاد میکند شما ابتدا آنچه در نگاه اول موردنیاز است را به کاربر نمایش داده و سپس بقیه بخشها را لود کنید.
برای این کار استفاده از تکنیک های بهینه سازی مانند Eliminate render-blocking JavaScript and CSS، فشردهسازی تصاویر، کاهش زمان پاسخگویی سرور، کاهش تعداد درخواستهای ارسالی به سرور و مواردی ازایندست تأثیر زیادی بر سرعت شما در موبایل خواهد داشت.
استفاده از AMP – AMP چیست ؟
AMP مخفف عبارت Accelerated Mobile Pages بوده و به معنی شتابدهی به صفحات موبایل است. این تکنیک به تازگی توسط گوگل معرفیشده و بهسرعت در حال همهگیر شدن است.
در این روش هر صفحه از سایت شما یک نسخه AMP در آدرسی دیگر خواهد داشت که با استفاده از تگ canonical به صفحه مادر مرتبط شده است. AMP عملاً تلاش میکند تا محتوای صفحه را بر اساس استانداردهای موبایل که توسط گوگل تعریفشدهاند نمایش دهد.
اطلاعات نسخه AMP توسط گوگل ایندکس شده و در صفحه نتایج گوگل مستقیماً برای کاربر نمایش داده میشود.
صفحاتی که از تکینک AMP استفاده کردهاند شانس بیشتری برای کسب جایگاه در نتایج گوگل خواهند داشت و البته به دلیل نمایش آیکون AMP در کنار آنها امکان جلبتوجه کاربر و افزایش CTR را به شما میدهند.
برای آشنایی بیشتر با AMP و نحوه نمایش آن در گوگل پیشنهاد میکنیم مقاله AMP چیست
بهطورقطع گوگل هدفهای والایی را از ایجاد فریم ورک AMP دنبال میکند و ممکن است این فریم ورک باوجود نداشتن دیزاین پیچیده و بهره گیری از طراحی ساده جایگزین تکنیکهای طراحی رسپانسیو و نسخه موبایل سایت شود.
سخن پایانی
توجه به سئو موبایل و صرف زمان و هزینه برای آن درگذشتهای نه چندان دور نوعی وسواس محسوب میشد ولی امروز به یکی از مهمترین وظایف شما هنگام بهینهسازی سایت تبدیلشده است.
اگر تا به امروز توجهی به نسخه موبایل سایت خود نداشتهاید بهتر است خیلی سریع برای بهینهسازی آن اقدام کرده و خود را برای آیندهای نزدیک که در آن ۸۰ درصد جستجوها از طریق موبایل انجام میشود آماده کنید.
نظرات کاربران