نحوه تامین امنیت وردپرس و جلوگیری از هک
- دسته بندی : مقالات وردپرس
- تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۸
- تاریخ به روز رسانی : ۱۲ اسفند ۱۳۹۸

یکی از دغدغههای مهم مدیران وردپرسی تامین امنیت وردپرس هست که نمیشه به سادگی از کنار این موضوع عبور کرد. وردپرس به دلیل محبوبیتی که در بین سیستمهای سایت ساز داره همواره در معرض هک و نفوذ قرار داره که استفاده از وردپرس در بسیاری از سایتها هم باعث بیشتر و بیشتر شدن موضوع هک سایت وردپرسی شده است. از اونجایی که بحث امنیت یک چیز نسبی هست و نمیشه گفت یک سیستم امنیت کامل داره بنابراین لازمه از تمامی راهکارهای موجود برای افزایش امنیت در وردپرس استفاده کنید.
در این مقاله از دیتادیزاین قصد دارم به معرفی راههای تامین امنیت وردپرس بپردازم که با استفاده کردن از این روشها میتونید امنیت سایت خودتون را افزایش داده و از هر گونه نفوذ و هک در سایت تا حد بسیار بالایی جلوگیری کنید. پس اگر شما هم در امنیت سایتتون دچار مشکل شدید و از سوی برخی افراد مورد حمله قرار میگیرید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با فعال کردن و اضافه کردن روشهای امنیتی که در این مقاله با هم مرور میکنیم امنیت وردپرس را افزایش دهیم.
نحوه تامین امنیت وردپرس و جلوگیری از هک وردپرس
زمانی که یک سایت هک شده و مورد نفوذ قرار میگیره کلیه اطلاعات موجود در سایت مورد سرقت قرار خواهد گرفت. در بدترین شرایط برخی افراد بعد از نفوذ بدون اینکه چیزی متوجه بشید با قرار دادن کدهای مخرب در بخشهای مختلف سایت کاری میکنند که اطلاعات سایت شما را به صورت دائمی استخراج کنند. در ظاهر همه چیز در سایت شما به درستی کار میکنه و مشکلی نمیبینید اما اطلاعات مهم سایت شما و کاربرانی که در سایتتون هستند مدام در حال درز کردن به جایی هست.
پس از همین ابتدا که شروع به نصب وردپرس میکنید لازمه کلیه روشهای افزایش امنیت وردپرس را به کار ببندید و از هک سایت و نفوذ در وردپرس جلوگیری کنید. از طرفی هم تامین امنیت یک سایت صرفا محدود به سیستم مدیریت محتوا نبوده و به هاست و سرور شما هم بر میگرده که باید در سطح بالایی از نظر امنیتی قرار داشته باشد. بنابراین در قدم اول سعی کنید از هاستی استفاده کنید که امنیت بالایی داشته باشد. در مقالات بعدی به نحوه افزایش امنیت در هاست هم خواهم پرداخت.
تهیه نسخه پشتیبان به صورت فول بکآپ از هاست مهمترین مسئلهای هست که در تامین امنیت وردپرس باید به اون توجه کنید. با استفاده از نسخه پشتیبان وردپرس که به صورت کامل تهیه شده باشه هرگاه مشکلی از نظر امنیتی برای سایت پیش اومد میتونید به راحتی با بازگردانی نسخه پشتیبان در کوتاهترین زمان ممکن مشکل خودتون را برطرف کنید. بنابراین سعی کنید همیشه تا میتونید در بازههای زمانی کوتاه که حداقل هر دو روز یک بار باشه از هاست سی پنل یا دایرکت ادمین خودتون یک فول بک آپ تهیه کنید.
۱-بهروز رسانی مداوم وردپرس
مهم ترین مسئله در تامین امنیت سایتهای وردپرسی به روز بودن ورپرس و افزونهها و قالبهایی هست که ازشون استفاده میکنید. تیم وردپرس مدام در حال افزودن قابلیتهای جدید و رفع مشکلات و باگهای امنیتی این سیستم مدیریت محتوا است. پس وقتی وردپرس آپدیت میشود باید در اولین فرصت اقدام به آپدیت وردپرس بکنید. برای افزونهها و قالبهای استفاده شده هم باید به همین ترتیب عمل کرده و آنها را آپدیت کنید.
موضوع دیگه در به روز بودن وردپرس استفاده از افزونه و قالب وردپرس از منابع رسمی و مطمئن هست. متاسفانه به دلیل مشکلات تحریم و بالا بودن نرخ ارز برای خرید محصولات اورجینال بسیاری از سایتهای فروش قالب و افزونه وردپرس هستند که محصولات منتشر شده را بدون خرید از منابع و با دانلود از سایتهایی که مشخص نیست با چه هدفی این فایلها را برای دانلود قرار دادهاند باعث نفوذ و هک سایت میشوند. بیشترین عاملی که مربوط به هک وردپرس میشه به دلیل همین مسئله رخ میده، پس سعی کنید تا جای ممکن حتما قالب و افزونهای که استفاده میکنید را از منبع اصلی خریداری کنید.
۲-بکآپ گیری منظم وردپرس
بعد از هک شدن یک سایت وردپرسی معمولا کدهای مخرب در سایت قربانی تزریق میشه که در اکثر مواقع شاید متوجه این مسئله نشوید. از سوی دیگه نمیشه به بک آپ گیری که میزبان شما تهیه میکنه زیاد مطمئن بود. چرا که برای چندین میزبانی این مشکل پیش اومده که به دلیل گرفتن هاردهای سرور توسط پلیس آلمان بسیاری از سایتها به صورت کامل از صفحه اینترنت محو شدند و برای مشتریان هم هیچ توضیحی قابل هضم نبوده و کلی زحمت که برای رشد یک سایت داشتند به خاطر سهل انگاری در بک آپ گرفتن توسط مدیران سایتها به باد رفت.
پس سعی کنید همیشه خودتون هم از سایت نسخه بک آپ تهیه کنید تا اگر مشکلات این چنین رخ داد یا سایت هک شد بتونید از فایل بکآپ برای اطمینان از سالم بودن کلیه فایلها موجود در سایت به ادامه فعالیت بپردازید. بک آپ گیری از سایت همواره بهترین انتخاب برای رفع مشکلات ناخوشایند در سایت است.
۳- افزایش امنیت فایل wp-config.php
فایل wp-config.php یکی از مهمترین فایلهای هر سایت وردپرسی است که اطلاعات دیتابیس در این فایل قرار دارد. بنابراین در حفظ اطلاعات این فایل باید دقت کافی را داشته باشید و با استفاده از هر ترفندی که میدونید دسترسی به این فایل را محدود کنید تا کسی جز خود شما قادر به مشاهده این فایل نباشد.
۴-افزایش امنیت فایل htaccess.
یکی دیگه از فایلهای مهم در وردپرس htaccess. هست که با استفاده از اون میشه کارهای مختلفی را روی هر سایت اعمال کرد. این فایل با استفاده از دستوراتی که میتونه اجرا کنه در محافظت از فایلها و پوشههای وردپرس نقش بهسزایی را داره که میتونید با استفاده کردن از دستورات فایل htaccess. امنیت سایت را افزایش دهید.
۵ -افزایش امنیت پوشه wp-admin
پوشه wp-admin هم یکی از مهمترین پوشههای وردپرس هست که همونطور که از اسم این پوشه مشخصه کارهای مربوط به مدیریت پیشخوان وردپرس را به عهده داره که با دسترسی به این پوشه میشه به راحتی با تزریق کدهایی در فایلهای موجود در این پوشه به صورت کلی پیشخوان وردپرس را به هم ریخت. برای افزایش امنیت این پوشه میتونید از کارهایی مثل رمزگذاری روی پوشه wp-admin در هاست سی پنل استفاده کنید.
۶-استفاده از رمز عبور قوی و سطح دسترسی
سادهترین راه و شایعترین روش برای هک و نفوذ در سایتهای وردپرسی به دلیل استفاده از رمز عبور سست به وجود میاد. موضوع استفاده نکردن از رمز قوی صرفا محدود به وردپرس نیست و اگر پیگیر اخبار فناوری بوده باشید، هر ساله گزارشات بسیار زیادی مبنی بر هک ایمیل کاربران منتشر میشه که در اون از رمزهای سست و معمولی استفاده کرده بودند.
انتخاب سطح دسترسی درست برای کاربران هم یکی دیگه از نکاتی هست که باید بهش توجه داشته باشید. معمولا در سایتهای زیادی که به صورت تیمی عمل میکنند بیشتر اعضای تیم دارای نقش کاربری مدیرکل هستند که همین مسئله باعث میشه امنیت وردپرس در خطر قرار بگیره. باید این نکته را به خاطر داشته باشید که هیچ لزومی نداره شما که تیم تشکیل دادید حتما باید همه اعضا دارای نقش کاربری مدیر کل باشند، چرا که لو رفتن رمز یکی از کاربران باعث میشه تا کل سایت هک بشه. کافیه یکی از اعضا که مسئولیت کدنویسی و طراحی بخش سایت را داره این نقش کاربری را داشته باشه و بقیه اعضای تیم از نقشهایی مثل نویسنده و ویرایشگر استفاده کنند.
۷-افزایش امنیت صفحه ورود به وردپرس
صفحه ورود در وردپرس یکی از صفحات مهمی هست که نگهداری از اون هم برای جلوگیری از هک سایت و هم برای جلوگیری از حملات DDOS بسیار مهم و کلیدی هست. بنابراین با به وجود اومدن روشهای امنیتی مثل قرار دادن سوال امنیتی، استفاده از ورود دو مرحلهای گوگل و… این روشها هم به وردپرس راه باز کردند که استفاده کردن ازشون میتونه حسابی سایت را ایمن بکنه و در ادامه به معرفی برخی از این روشها میپردازم.
۸-تغییر آدرس صفحه ورود به وردپرس
وردپرس به صورت پیشفرض از آدرس wp-login.php برای صفحه ورود استفاده میکنه که با مراجعه کردن به آدرس wp-admin هم به صورت خودکار به این صفحه هدایت خواهید شد. بنابراین اگر شخصی نام کاربری و رمز شما را بدونه به راحتی میتونه وارد پیشخوان وردپرس شده و کارهایی را در اون انجام بده. برای همین میتونید این آدرس و آدرس wp-admin را تغییر داده و از آدرس دلخواه استفاده کنید که در مقاله آموزش تغییر آدرس ورود به پیشخوان یا مدیریت وردپرس و آموزش تغییر آدرس ورود به مدیریت وردپرس به معرفی افزونهای برای این کار پرداختم.
۹-محدودیت در تعداد دفعات ورود به وردپرس
وردپرس به صورت پیشفرض هیچ محدودیتی برای تعداد دفعات تلاش برای ورود در سایت قرار نداده. اما راهکاری وجود داره که میتونید تعداد دفعات را در ورود به وردپرس محدود کنید به طوری که اگر بیش از تعداد دفعات مشخص شده شخصی در صدد ورود به سایت بود برای مدت مشخص شدهای دیگه حتی با رمز و نام کاربری درست هم قادر به ورود در وردپرس نباشند. که در مقاله آموزش محدود کردن تعداد دفعات ورود در وردپرس به این موضوع پرداختم.
۱۰-محدودیت در ورود با ایمیل در وردپرس
از نسخه ۳ به بعد وردپرس قابلیتی به این سیستم مدیریت محتوا اضافه شد که علاوه بر نام کاربری بتونید با ایمیلی که دارید هم در وردپرس وارد شوید. بنابراین از اونجایی که با ایمیل استفاده شده با بسیاری از افراد در ارتباط هستید پس امکان نفوذ در سایت به ندونستن نام کاربری فراهم خواهد بود. برای غیرفعال کردن این قابلیت وارد هاست خودتون شده و سپس به مسیر /public_html/wp-content/themes/ مراجعه کنید. حالا وارد پوشه قالبی که ازش استفاده میکنید شده و قطعه کد زیر را در فایل فانکشن(functions.php) قالب قرار داده و ذخیره کنید.
remove_filter( ‘authenticate’,’wp_authenticate_email_password’, ۲۰ );
بعد از قرار دادن کد بالا دیگه امکان ورود با ایمیل در وردپرس را نخواهید داشت و فقط با استفاده از نام کاربری میتونید وارد وردپرس شوید.
۱۱-استفاده از کپچا وردپرس
یکی از راههای حمله به وردپرس با استفاده از تلاش برای ورود در سایت یا ارسال دیدگاه اسپم صورت میگیره که حتما هم لزومی نداره فرد وارد سایت بشه و بلکه هدف از این کار اینکه که مدام درخواستی به سایت شما ارسال شده و CPU و منابع هاست شما درگیر میشه و در نهایت سایت از دسترس خارج خواهد شد. برای جلوگیری از این کار میتونید از کپچا وردپرس استفاده کنید. استفاده از کپچا میتونه از نظرات اسپم هم جلوگیری بکنه که با استفاده از مقاله آموزش ساخت کپچا در وردپرس میتونید این امکان را در وردپرس فراهم کنید.
۱۲-ورود دو مرحلهای گوگل در وردپرس
گوگل برنامه Google Authenticator را برای فراهم کردن قابلیت ورود دو مرحلهای فراهم کرده است. در این پروژه دیگه نیازی نیست که حتما کد تایید برای ورود به اکانت را از طریق SMS روی شماره دریافت کنید، بلکه میتونید برنامه مخصوص اندروید و IOS را روی گوشی خودتون نصب کرده و کدهایی که به صورت خودکار در این برنامه تولید میشه را برای کد ورود استفاده کنید. این سیستم محدود به محصولات گوگل نیست و با استفاده از این قابلیت میتونید امکان ورود دو مرحلهای گوگل در وردپرس را هم فراهم کنید.
۱۳-افزودن سوال امنیتی در صفحه ورود وردپرس
یکی دیگه از راههای افزایش امنیت در وردپرس استفاده از قابلیت سوال و جواب امنیتی است. در این روش هر کاربر میتونه با مراجعه به صفحه شناسنامه یکی از سوالات امنیتی را انتخاب کرده و با تعیین جواب وقتی اقدام به ورود در سایت میکنه تا زمانی که جواب تعیین شده را وارد نکرده قادر به ورود در وردپرس نخواهد بود. برای استفاده از این قابلیت هم میتونید از مقاله آموزش افزودن پرسش و پاسخ امنیتی در وردپرس استفاده کنید.
۱۴-غیرفعال کردن پیغام خطاهای وردپرس
وقتی نام کاربری یا رمز عبور اشتباهی در صفحه ورود وردپرس وارد کنید پیام “نام کاربری xxx اشتباه است و یا شناسه معتبر نیست” نمایش داده میشود. هکر با توجه به پیام نمایش داده شده تشخیص میده که کدوم یکی از اطلاعات ورود اشتباه هستند و در نهایت بعد از یافتن یکی از اطلاعات درست میتونه روی مورد بعدی تمرکز کرده و در زمان کوتاهتری اقدام به هک سایت بکند.
نظرات کاربران